OlliJOjanen Ajoittain Korplahelta

Mahdollisuuksien maakuntavaalit

 

Maakuntavaalit ja -valtuustot tarjoavat paljon mahdollisuuksia yhteiskunnan rakenteiden ja ilmapiirin parantamiseen. Mahdollisuuksia avautuu runsaasti juuri sellaisista syistä, joiden varjolla maakuntauudistusta, -valtuustoja ja -vaaleja on arvosteltu ja arvostellaan.

 

Maakuntavaaleja arvostellaan, koska valtuustojen asemaa ja tehtäviä ei vielä ole täsmällisesti tiedossa. Juuri tässä ovatkin valtuustojen mahdollisuudet. Uudet luottamuselimet huomaavat nopeasti epäkohdat asemassaan ja mahdollisuuksissaan. Maakuntavaltuustot voivat yksin ja yhdessä olla vahva painostusvoima maakuntahallinnon tehtävien määrittelemisessä paremmin. Valtion keskushallinto tietenkin haraa vastaan kaikessa mitä maakunnat esittävät. Keskushallinnon virkaväki ei kuitenkaan pysty estämään toimivallan ja tehtävien siirtymistä maakuntiin, jos maakuntavaltuustot esiintyvät tarmokkaasti.

 

Maakuntahallintoa koskeva laki tulee olemaan huono, aivan kuten arvostelijat sanovatkin. Uuden, paremman lain aikaansaamiseksi maakuntavaltuustot voivat olla mahtava vaikuttaja. Valtuustoilla tulee vain olla aktiivisuutta.

 

Puoluekoneistoissa palkattu väki arvostelee maakuntauudistusta ja -vaaleja siksi, ettei puolueilla ole aikaa valmistella vaaliohjelmia ja ehdokkaita. Tämä tilannehan on suorastaan hieno. Nyt on aktiivisilla kansalaisilla mahdollisuuksia päästä ehdokkaiksi ja valtuustoihin, kun puoluekoneistojen kouluttamat ammattiesiintyjät tai sellaisiksi pyrkivät ovat vielä epävarmoja.

 

Uusilla maakuntavaltuustoilla on mahdollisuus osoittaa alueellisen päätöksenteon tarpeellisuus sekä mahdollisuuksia vaatia ja saada lisää tehtäviä ja resursseja. Maakuntavaltuustoissa nähdään eduskuntaa paremmin se, miten kuntien ja maakunnan tehtävien jako pitäisi tehdä. Kunnallispäättäjien on helpompi asioida maakunnan kanssa kuin yrittää saada näkemyksiään valtakunnan keskushallinnon huomioon.

 

Kovasti toivottavaa olisi, että ajattelukykyinen ja näkemyksellinen väki innostuisi käyttämään maakuntavaalien tarjoamia mahdollisuuksia yhteiskunnan kehittämiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat