OlliJOjanen Ajoittain Korplahelta

Piiloteltu tieto SOTE:n maksajista

SOTE-kustannusten suuruudesta kirjoitetaan paljon. Toisaalla taas kirjoitellaan paljon tulonjaosta ja kansalaisten jakautumisesta eri tulonsaajaryhmiin. Sensijaan SOTE-kustannusten jakautumisesta eri tulonsaajaryhmille ei kirjoitella eikä puhuta juuri ollenkaan.

Kun SOTE-kustannukset katetaan nykyiseen tapaan kunnallisverotuksella, niin suurituloiset pääsevät huomattavasti vähemmällä kuin valtion tuloverotuksella katettaessa. Pääomatulojen saajien kohdalla helpotus on vielä tuntuvampi.

Ei kannata yhtään ihmetellä, että erityisesti matalan veroäyrin alueilla kapinoidaan hallituksen SOTE-esityksiä vastaan. Eikä yhtään kannata ihmetellä sitä, että äänekkäimmät kapinoijat ovat itse vähintäänkin hyvä- tai yleensä suurituloista väkeä.

Kansalaisten yleissivistyksen kannalta olisi toivottavaa, että jokua julkaisisi vertailun siitä, miten SOTE-kustannusten kattaminen eri verojärjestelmillä vaikuttaa eri tulonsaajaryhmiin. Yleissivistyksen paranemisen ohella saataisiin samalla näkyville perusteita SOTE:sta julkisuuteen vyörytetyille mielipiteille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Kun SOTE-kustannukset katetaan nykyiseen tapaan kunnallisverotuksella, niin suurituloiset pääsevät huomattavasti vähemmällä kuin valtion tuloverotuksella katettaessa. "
Olisiko tuohon alkuun ollut parempi laittaa "Jos".

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Nyt blogisti kirjoittaa omiaan. Kun kaikessa soteinfossa sanotaan että sote kulut siirtyy valtiolle pois kunnallisverosta. Siis kunnallisverolla ei rahoiteta sotea ja se voidaan jopa puolittaa.

Juha Hämäläinen

Soten kulut katetaan verotuloista kuten ennenkin. Sotessa ei tämä ole huoli vaan se saako kukin itselleen tarvittavan hoidon hoitobudjetillaan. Jollei saa niin joutuu itse maksamaan loput.

Toimituksen poiminnat